Visste du at Norge har et eget kvinneuniversitet? I år har de tiårs-jubileum

 
 

Stiftelsen Kvinneuniversitetet i Norden ble etablert i 2011, og er en forskningsstiftelse knyttet til Nord universitet. Satsningsområdene til universitetet er kvinner og økonomi, vold mot kvinner, samt kvinner, reproduksjon og helse.

 

Med støtte fra Kunnskapsdepartementet ble Kvinneuniversitetet i Norden etablert i 2011. Stiftelsen har et formål om å drive forskning og formidling om kvinnespørsmål i et nordisk og internasjonalt perspektiv. I år fyller de ti, og på torsdag 14. oktober ble dagen markert på Samisk Hus i Oslo. Fredag 15. oktober feiret stiftelsen på Kvinnemuseet. Jubileumsfeiringen ble blant annet markert med boklansering av en håndbok for personer som har vært utsatt for vold og maktmisbruk, et foredrag om vold mot kvinner i samiske samfunn, og en appell om situasjonen for kvinner i Afghanistan.

 

Bidrar til likeverd mellom kvinner og menn

Selv om Kvinneuniversitetet i Norden ble stiftet i 2011 med Høgskolen i Nesa som vertsinstitusjon, er universitetet en videreføring av Kvinneuniversitetet i Norge, som ble etablert av Berit Ås allerede i 1983. Kvinneuniversitetet har en visjon om å være en kunnskapsleverandør for folk i Norden. Kvinneperspektivet skal vektlegges gjennom utarbeidelse og synliggjøring av feministiske teorier, slik at man kan oppnå mer likeverd mellom kvinner og menn.

 

Stiftelsen ble etablert som et bidrag til å avskaffe all diskriminering av kvinner, og for å fremme kvinners menneskerettigheter i tråd med FNs kvinnekonvensjon. Ifølge Kvinneuniversitetet i Norden er deres formål å:

  • Etablere og være et lærested som bygger på feministiske verdier og feministisk pedagogikk

  • Utvikle alternative modeller som kan styrke kvinners identitetsfølelse og bidra til kvinnefrigjøring

  • Bidra til å styrke kvinners selvtillit, synliggjøre kvinners innsats og betydning

  • Drive tverrfaglig forskning og undervisning om og for kvinner i alle aldre, fra ulike land og med ulik utdannelse og erfaring

  • Være en premissleverandør for kvinnepolitikk

For å oppnå målene, jobber stiftelsen med å utvikle feministisk pedagogikk, de samarbeider med kvinneuniversitet og høgskoler, og andre undervisnings- og forskningsinstitusjoner nasjonalt og internasjonalt, de samarbeider med kvinnebevegelsen, kvinneorganisasjoner og kvinnegrupper nasjonalt og internasjonalt, og de inngår samarbeid med enkeltpersoner, grupper og organisasjoner dersom det er i stiftelsens interesse.

Vi i hysteri.no gratulerer Kvinneuniversitetet i Norden med jubileet.

Previous
Previous

Ny forskning viser at folk i steinalderen fikk barn i 30-årene

Next
Next

Måtte ta senabort i uke 21: – Å gå gjennom et slikt tap samme sted hvor andre får drømmene sine i oppfyllelse var vanskelig