Norges kan få sin første nasjonale sjefssykepleier og sjefsjordmor

 
boss.jpg
 

På vei ut av regjering bestiller avtroppende helseminister, Bent Høie (H), en nasjonal sjefsykepleier og en nasjonal sjefsjordmor. Jordmorforbundet omtaler annonseringen som en gledens dag.

 

I en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet, publisert onsdag 6. oktober, står det at de fleste land har en fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor. I Norge har derimot disse funksjonene i stor grad blitt ivaretatt av ulike medarbeidere i Helsedirektoratet. Nå ber regjeringen Helsedirektoratet om å formalisere funksjonene.

– Sykepleiere og jordmødre har viktig kunnskap og kompetanse, og vi ønsker at de i størst mulig grad kan være med på utviklingen av tjenestene. Å få på plass fast nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor kan være et steg på veien mot dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

 

Den avtroppende regjerningen har nå gitt et oppdrag til Helsedirektoratet om å få på plass det de i pressemeldingen kaller forutsigbare og tydelige rammer for disse funksjonene i Norge. Det legges i oppdraget til grunn at en nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor skal være operative, og at de skal ha en rolle både nasjonalt og internasjonalt. Hensikten bak bestillingen skal blant annet være å la sykepleiere og jordmødre påvirke utviklingen og planleggingen av de nasjonale helse- og omsorgstjenestene. Det er etablert flere internasjonale møtearenaer og nettverk for nasjonale sjefssykepleiere og sjefsjordmødre, eksempelvis i regi av Verdens helseorganisasjon og EU.

 

En gledens dag for Jordmorforbundet

Siden man i Norge ikke har hatt noen med det formelle ansvaret for disse rollene, har Helsedirektoratet vanligvis representert landet vårt i internasjonale sammenhenger der det har vært nødvendig å stille med disse funksjonene.

– Vi vet at flere har ønsket å få etablert nasjonal sjefssykepleier og sjefsjordmor i Norge. Gjennom dette oppdraget legger vi opp til at disse funksjonene får en definert ramme, slik at myndighetene kan bruke kompetansen og kunnskapen til sykepleiere og jordmødre enda mer, både i Norge og i resten av verden, sier Høie i pressemeldingen.

 

Til Dagens Medisin forteller forbundsleder for Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, at jordmødre er livsviktig nøkkelpersonell og kvalitetsbærere i helsetjenestene våre.

– Dette er en gledens dag for Jordmorforbundet. En anerkjennelse av jordmorfaget, som vil få stor betydning for pasient og helsetjenestene, sier hun i samme sak.

 

Schjelderup mener mangelen på jordmorkompetansen er dramatisk, og håper en mulig sjefsjordmor vil kunne løfte faget nasjonalt og internasjonalt, ved å bidra til en tydelig nasjonal helseledelse.  

­ – Vi kan nå styrke vår beredskap, kompetansebygging, forskning og utvikling av helsetjenestene, sier hun til Dagens Medisin.

 

Noe Norsk Sykepleierforbund har ventet på lenge

Også Norsk Sykepleierforbund (NSF) er fornøyde med bestillingen fra Høie til Helsedirektoratet. Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund forteller til Sykepleien at dette er noe de har ventet på i lang tid.

– Ja, dette er vi svært fornøyd med. Det er noe NSF har jobbet for i årevis, og det burde strengt tatt vært på plass for lenge siden. Vi er fornøyd når det endelig kommer, sier Larsen til Sykepleien.

 

Hun tror det er viktig å få på plass en nasjonal sjefssykepleier, ikke fordi man trenger enda en sjef, men fordi det eksisterer et behov for å gi noen et overordnet ansvar. På den måten tror hun de viktigste oppgavene, blant annet rundt sykepleiermangel, samhandling, forskning og utvikling av sykepleierfaget, vil bli bedre tatt tak i.

Previous
Previous

Mener falsk informasjon på nett skader 9 av 10 jenter

Next
Next

Kvinner med udiagnostisert endometriose sliter med å bli gravide uten IVF