Kvinner med udiagnostisert endometriose sliter med å bli gravide uten IVF

 
Illustrasjon: Ane Løvereide

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

En ny studie fra University of Queensland viser at kvinner som har endometriose, men som ikke fikk diagnosen før etter at de startet på fertilitetsbehandling, endte opp med å trenge flere behandlinger – og slet mer med å bli gravide, enn kvinner som fikk diagnosen tidligere.

 

En ny studie fra University of Queensland har undersøkt om kvinner med udiagnostisert endometriose slet med å bli gravide uten fertilitetsbehandling. Studien bekrefter at det stemmer. Den har også oppdaget at udiagnostiserte endometriosepasienter som gjennomgikk fertilitetsbehandling hadde de større vansker for å bli gravide, enn de som fikk endometriose-diagnosen tidlig.

– I vår nasjonale studie undersøkte vi 1322 kvinner. 35 prosent av deltakerne hadde endometriose, og en tredjedel av disse fikk ikke diagnosen før etter at de startet på fertilitetsbehandling, sier Dr. Katrina Moss, en av forskerne bak studien til News-Medical.Net.

 

Videre forteller hun at kvinner som fikk endometriose-diagnosen sent, måtte utføre opptil fire ganger så mange behandlinger som kvinner som fikk diagnosen tidlig. Noen måtte gjennom så mange som 36 runder med fertilitetsbehandling. 

– Det var også 33 prosent mindre sannsynlighet for at de rapportere en fødsel, sier Dr. Moss.  

 

Tidlig diagnose kan redusere sjansen for ufrivillig barnløshet

I Australia har 1 av 9 kvinner endometriose. Sykdommen kan også ramme transpersoner og ikke-binære. Tall fra Australia viser at 40 prosent av de med endometriose opplever infertilitet. Diagnosetiden i landet er lang, og ligger i dag på mellom fire og elleve år. Dr. Moss mener sen diagnosetid reduserer sjansen for at fertilitetsbehandling er suksessfull, og øker sannsynligheten for ufrivillig barnløshet.

 

Professor Hayden Homer, en fertilitetsekspert og forsker ved University of Queensland, som også har bidratt til studien, mener Dr. Moss har rett. Ifølge ham er tidlig diagnose av endometriose og tidlig tilgang på IVF noe som kan bidra til større sjanse for graviditet.

– Det er svært fordelaktig å diagnostisere endometriose før fertilitetsbehandlingen starter og justere behandlingen deretter, sier professor Homer.

 

Han mener det er viktig at eksperter følger med på pasienter som har behov for fertilitetsbehandling, og at de undersøkes for endometriose – spesielt hvis de også sliter med andre symptomer som kan indikere sykdommen.

 
DSC01346.JPG

– Studier som denne er med på å vise de faktiske utfallene av sen diagnosetid på en tydelig og god måte.

Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen

 

Endometrioseforeningen heier på kortere diagnosetid

Endometrioseforeningen kan fortelle at tallene i Norge i stor grad ligner de i Australia. Her er de offisielle tallene at rundt 1 av 10 kvinner har endometriose, selv om foreningen mistenker mørketall grunnet lang diagnosetid. Og diagnosetiden ligger på 7 år i gjennomsnitt.

Styreleder i den norske Endometrioseforeningen, Elisabeth Raasholm Larby, synes den nye studien fra Australia er flott – og håper den kan bidra til å skape forståelse for viktigheten av tidlig diagnose.

– Vi har i mange år ment at diagnosetiden må ned. Det er flere grunner til at dette er viktig, og ufrivillig barnløshet er helt klart en av grunnene. Studier som denne er med på å vise de faktiske utfallene av sen diagnosetid på en tydelig og god måte, sier Raasholm Larby.

Previous
Previous

Norges kan få sin første nasjonale sjefssykepleier og sjefsjordmor

Next
Next

Kongresskvinner snakker ut om egne aborter for å endre den politiske samtalen i USA