Kongresskvinner snakker ut om egne aborter for å endre den politiske samtalen i USA

 
 

Abortdebatten raser fremdeles i USA, etter innstrammingene i Texas. Nå deler kongresskvinner personlige historier om egne aborter, i håp om å beskytte reproduktive rettigheter.

 

Tre sittende kongresskvinner vitnet torsdag 30. september foran komiteen for tilsyn og reform, i en høring om reproduktive rettigheter. Cori Bush (Missouri), Barbara Lee (California) og Pramila Jayapal (Washington) delte personlige historier, for å bidra til å endre den politiske samtalen om aborter i USA etter lovendringene i Texas. Frem til en midlertidig stans, har loven forbydd abort etter at man kan oppdage hjerteslag hos fostre. Dette kan være så tidlig som i uke seks av svangerskapet. Incest og voldtekt gir ikke grunnlag til abort etter antydning til hjerteslag.

 

– Vi har ikke noe å skamme oss over

– Jeg åpnet døren og sa stille at han kunne komme inn. Jeg forestilte meg at vi kom til å prate og le, som vi hadde gjort på telefonen. I det neste øyeblikket var han oppå meg, rotet med klærne mine og sa ikke et ord. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg frøs av sjokk mens vekten hans presset meg ned. Da han var ferdig reiste han seg, dro på buksa og uten et ord dro han. Jeg var forvirret, skamfull og flau. Jeg spurte meg selv om det var noe jeg hadde gjort feil.

 

Slik beskrev kongresskvinne Bush sin opplevelse med abort under høringen om reproduktive rettigheter forrige uke. Ifølge henne var valget om å ta abort noe av det vanskeligste hun har gjort.

– Men som 18-åring visste jeg at valget var rett for meg. Det var befriende å vite at jeg hadde alternativer, sa Bush under høringen, som har blitt omtalt av flere amerikanske medier, blant annet the Guardian.

 

Under uttalelsen sin henvendte hun seg også til andre svarte jenter og kvinner i USA.

– Til alle svarte kvinner og jenter som har tatt en abort, og som kommer til å ta en abort – vi har ikke noe å skamme oss over, sa Bush i løpet av høringen.

abortkvinne.jpg

I kjølvannet av abortinnstrammingene i Texas, har det blitt holdt demonstrasjoner over hele USA.

Den 2. oktober ble over 600 demonstrasjoner arrangert på tvers av landet, noe som gjør dette til den største kvinnemarsjen siden 2017, hvor amerikanere demonstrerte mot den nyinnsatte presidenten, Donald Trump.

 

Måtte ta en abort i en «bakgårdsklinikk» i Mexico

Kongresskvinne, Barbara Lee, bestemte seg for å dele sin historie offentlig fordi hun frykter at USA er i ferd med å skru klokken tilbake til tiden før Roe mot Wade-kjennelsen.

– Jeg deler min historie selv om jeg absolutt mener den er personlig, og på ingen måte noen andres sak – særlig ikke politikeres sak. Men jeg må snakke ut på grunn av risikoen for at klokken kan skrus tilbake til de dagene før Roe mot Wade. Til tiden jeg var tenåring, og måtte ta en abort i en bakgårdsklinikk i Mexico.

 

Ifølge henne var det vanlig at jenter og kvinner døde av utrygge aborter, da hun selv tok sin.  

–  På 60-tallet var sepsis etter en utrygg abort hovedårsaken til død blant afroamerikanske kvinner, fortalte hun under høringen.

 

Den tredje kongresskvinnen som uttalte seg, var Pramila Jayapal. Hun har en annen aborthistorie, og valgte å ta abort fordi en tidligere graviditet hadde vært traumatisk og risikofylt.

– Jeg visste at jeg ikke var klar for å få et barn til, så jeg tok p-pillene mine religiøst. Likevel ble jeg gravid, fortalte Jayapal, før hun la til at svangerskapsavbruddet på ingen måte var et enkelt valg.

 

– Det var det vanskeligste valget jeg har tatt noensinne. Men det var mitt valg, og det er nettopp valget som må beskyttes for hver eneste gravide person.

 

Abortdebatten splitter landet

I kjølvannet av abortinnstrammingene i Texas, har det blitt holdt demonstrasjoner over hele USA. Den 2. oktober ble over 600 demonstrasjoner arrangert på tvers av landet, noe som gjør dette til den største kvinnemarsjen siden 2017, hvor amerikanere demonstrerte mot den nyinnsatte presidenten, Donald Trump.

 

Demonstrasjonene har blitt beskrevet som en «hær av kvinner, som ønsker å beskytte reproduktive rettigheter», av en reporter hos NBC News. Samtidig har det også blitt avholdt demonstrasjoner av anti-abortrettighetsgrupper. USA er tydelig splittet når det kommer til abortdebatten.

 

Høyesterett, som tidligere i september bestemte seg for å ikke blokkere den nye lovgivningen i Texas, kommer 1. desember til å høre argumenter i en sak som kan utfordre Roe mot Wade-kjennelsen. Denne kjennelsen fra 70-tallet har i årevis stadfestet at å nekte kvinner abort er grunnlovsstridig. Det er delstaten Mississippis abortrestriksjoner som Høyesterett skal vurdere 1. desember.

Previous
Previous

Kvinner med udiagnostisert endometriose sliter med å bli gravide uten IVF

Next
Next

Har trukket tilbake studie om endometriose og utseende