Kvinnehelse får eget avsnitt i Hurdalsplattformen!

 
 

Den nye regjeringen har satt av et eget avsnitt til kvinnehelse i sin politiske plattform. Finn ut av hva de lover i denne saken.

 

I dag ble den nye regjeringen presentert. De har stått bak Hurdalsplattformen, en politisk plattform med planer og ønsker for hva regjeringen vil satse på i den kommende stortingsperioden. 

– Jeg er stolt og glad for å kunne legge fram en politisk plattform for et mer rettferdig Norge, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre, i en sak publisert av Arbeiderpartiet. Han la i dag fram Hurdalsplattformen, som danner grunnlaget for den nye Arbeiderparti/Senterparti-regjeringen.

– Hurdalsplattformen har politikk for å få forskjellene ned, få flere i jobb, kutte utslipp, ta hele landet i bruk og bygge ut vår felles velferd. Dette er en plattform for et rødere og grønnere Norge, sier Støre videre i samme sak.   

 

Hva lover regjeringen når det kommer til kvinnehelse?

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil prioritere kvinnehelse for å sikre likeverdige helsetjenester. Videre skriver regjerningen også at det må skapes mer åpenhet om kvinnehelse, og at det skal satses på kunnskap om og bedre utredning, behandling og oppfølging av kvinnehelse i helsetjenesten.

 

Regjeringen vil:

  • Legge frem en strategi for kvinners helse for å få mer kunnskap om og bedre utredning, behandling og oppfølging av kvinnehelse i helsetjenesten.

  • Nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder. Regjeringspartiene står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven. 64

  • Legge til rette for et faglig forsvarlig valg mellom medikamentell og kirurgisk abort, og styrke oppfølgingen etter en abort for kvinner som har behov for det.

  • Styrke Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning og sikre at arbeidet også systematiseres regionalt.

  • Forbedre informasjonsarbeidet og tilbudet innen seksuell og reproduktiv helse.

Det vil blant annet bli den nye helse- og omsorgsministeren, Ingvild Kjerkol (Ap) sin oppgave å sørge for at kvinnehelse prioriteres fremover. Kjerkol har vært stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013, og satt i forrige stortingsperiode i helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet. I 2020 ble hun også valgt til leder av Trøndelag Arbeiderparti.

 

Statsbudsjettet får kritikk for manglende tydelighet rundt kvinnehelse

Selv om Hurdalsplattformen har satt av et eget avsnitt til kvinnehelse, kritiserer Norske Kvinners Sanitetsforening statsbudsjettet som nylig ble lagt frem. De mener det mangler tydelighet rundt kvinnehelse. I en sak publisert på deres nettside står det at de savner et statsbudsjett som prioriterer kvinners helse, og som har en tydeligere øremerking av kvinnehelseforskning. Sanitetskvinnene mener også budsjettet burde vært bedre når det kommer til barsel- og fødselsomsorg.

 

«Når det gjelder forskning på kvinners helse har den totale rammen til Forskningsrådet økt. Vi regner derfor med at det her ligger egne midler til kvinnehelseforskning. Vi er likevel skuffet over at det ikke er en tydelig øremerkning i statsbudsjettet og ønsker en årlig øremerking på 60 millioner til kvinnehelseforskning på veien til målet om en likeverdig helsetjeneste.», står det i saken.

 

Les hele saken til Norske Kvinners Sanitetsforening her.

Previous
Previous

Bekrefter at manglende oppfølging etter senabort er vanlig

Next
Next

C-Medical satser på kompetansesenter for kvinnehelse