C-Medical satser på kompetansesenter for kvinnehelse

 
Illustrasjon: Ane Løvereide

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

Onsdag 13. oktober lanserte C-Medical et helhetlig kompetansesenter for kvinnehelse. De kaller senteret det første av sitt slag i Norge, og håper på avtaler med det offentlige slik at alle kvinner som ønsker det kan få medisinsk helsehjelp på senteret.

 

C-Medical er en privat aktør innen helse, og lanserte et kompetansesenter for kvinnehelse onsdag kveld denne uken. Samtlige helseaktører og organisasjoner ble invitert på lanseringsfest, hvor lederen for kompetansesenteret, Dr. Madeleine Engen presenterte teamet sitt og selve konseptet.

 

Teamet hos kompetansesenteret består av gynekologer med spisskompetanse innen ulike kvinnesykdommer som endometriose, vulvodyni, endokrin gynekologi (PCOS

og overgangsalder), urogynekologi (urinlekkasje og fremfall), fertilitet og livmorkreft.

 

På senteret skal de tilby alle gynekologiske operasjoner, og gynekologene arbeider tett sammen med et tverrfaglige team bestående av fysioterapeut, sexolog, psykolog, uroterapeut, urolog, ernæringsfysiolog og smertelege. Dette beskriver Engen som helt unikt.

– For min del er dette senteret noe som kom på plass utifra både et personlig ønske og en faglig interesse. Jeg slet selv med vulvodyni i lang tid før jeg fikk hjelp, og hadde problemer med smerter og plager under utdanningen min. Det var derfor naturlig å få en interesse for kvinnehelse under studiet. Dette kompetansesenteret har jeg tenkt på i mange år. Jeg har selv vært frustrert over et manglende helhetlig tilbud der ute, og det er mye av grunnen til at jeg ville starte dette, sier Engen.

 
 

Jobber for å få avtaler med det offentlige

Alle, med unntak av Engen, jobber på offentlige sykehus ved siden av arbeidet de skal utføre på C-Medical. Hun har personlig valgt ut hele teamet, og forteller at de har blitt nøye vurdert med tanke på kompetanse og kunnskap. Nå er drømmen at C-Medical sitt kompetansesenter for kvinnehelse skal få avtaler med det offentlige, slik at alle – uavhengig av økonomi eller helseforsikringer, skal kunne få hjelp hos dem.

– Vi jobber hardt for å få på plass avtaler med det offentlige. Det er helt opp til det offentlige om de vil ha et samarbeid med oss, men jeg tenker jo at det er en tragedie om det ikke kommer på plass, sier Engen.

 

Hun har ikke noe godt svar på hvorfor et lignende kvinnehelsekompetansesenter ikke har kommet på plass tidligere, og synes det er leit. Derfor håper hun C-Medical sitt senter kan bane veien for flere lignende tilbud over hele landet, og vise andre at det er verdifullt å investere i kvinnehelse.

 

Anser seg som kompetansesenter grunnet samlet kunnskap og kompetanse

Dersom det offentlige skal få på plass kompetansesentre, må man gjennom en lang prosess. I det private er ikke rammene like rigide. Selv om C-Medical ikke har vært gjennom en prosess for å få stempelet «kompetansesenter», mener Engen likevel at de sørger for et fullverdig tilbud, og at de gjennom samlet kompetanse og erfaring kan kalle seg et kompetansesenter.

– Vi har ikke gått gjennom en spesiell instans for å få et «kompetansesenter»-stempel. Likevel mener jeg vi kan si at vi er et kompetansesenter med tanke på all erfaring og kunnskap som nå eksisterer her hos oss. Så kan noen arrestere oss på ordbruken hvis de har behov for det, men jeg mener absolutt at vi er et helhetlig kompetansesenter på kvinnehelse, avslutter hun.

Previous
Previous

Kvinnehelse får eget avsnitt i Hurdalsplattformen!

Next
Next

Nå får Norge en samtykkelov