Har trukket tilbake studie om endometriose og utseende

 
Illustrasjon: Ane Løvereide

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

En studie mange har kritisert for å være poengløs, ekkel og kjønnsdiskriminerende ble trukket tilbake i 2020. Studien gikk ut på å finne ut av hvor attraktive kvinner med rektovaginal endometriose er.

 

I 2012 gikk en gruppe italienske leger sammen for å finne ut mer om endometriose, en kronisk sykdom som rammer rundt 1 av 10 kvinner på verdensbasis. Kvinnesykdommer blir ofte trukket frem som underrepresentert når det kommer til forskning, og nettopp derfor heier ofte mange på studier som omhandler kvinnesykdommer. Denne spesifikke studien fikk derimot en noe lunken mottagelse, både blant pasienter og i forskningsmiljøet. Studien omhandlet nemlig hvor attraktive kvinner med rektovaginal endometriose er.

 

Studien, ved navn «Attractiveness of women with rectovaginal endometriosis: a case-control study» ble publisert i the journal Fertility and Sterility. Den har i mange år fått mye omtale, også i grupper på sosiale medier her hjemme. I 2020 ble den, etter ønske fra forfatterne bak, trukket tilbake. Det melder IFLScience om på sin nettside.

 

Undersøkte om det var en sammenheng mellom sykdomsgrad og hvor tiltrekkende pasientene var

Det studien ønsket å finne ut av, var om det eksisterte en sammenheng mellom hvor alvorlig sykdommen til pasientene var, og hvor attraktive de ble ansett som. Resultatene så ut til å vise at pasienter med endometriose fremstod mer attraktive enn de uten sykdommen.

 

På nett har studien blitt kalt «ekkel» og «kjønnsdiskriminerende». De som deltok i studien, fikk sin BMI målt. De fikk også hofter, midje og bryster målt. Deretter ble de rangert utifra hvor attraktive legenes kolleger mente de var. Studien stadfestet at kvinner med alvorlig grad av rektovaginal endometriose «var mer tiltrekkende enn de i de andre to kontrollgruppene» og at de hadde «en slankere silhuett og større bryster».

 
varmeflaskejpg.jpg

På nett har studien blitt kalt «ekkel» og «kjønnsdiskriminerende». De som deltok i studien, fikk sin BMI målt. De fikk også hofter, midje og bryster målt.

Studien stadfestet at kvinner med alvorlig grad av rektovaginal endometriose «var mer tiltrekkende enn de i de andre to kontrollgruppene» og at de hadde «en slankere silhuett og større bryster».

 

Fått kritikk over manglende samtykke

Kritikere av studien har påpekt at selv om legene mente de fikk fullt samtykke fra alle som var med i studien, ble ikke deltakerne informert tilstrekkelig med tanke på at de skulle rangeres utifra hvor attraktive de fremstod. Dette skal, ifølge IFLScience ha vært for å hindre «utilsiktet forførende atferd, som kunne ha påvirket resultatet».

 

I studien ble 31 pasienter rangert. Selv om legene mente rangeringen kan ha blitt påvirket av kulturelle preferanser, har de også spekulert i at det kan være en sammenheng mellom et økt østrogennivå og hvor attraktive folk mente de var.

 

Objektivisering av kvinner har ingen plass i det medisinske fagfeltet

I tillegg til å ha fått kritikk for manglende samtykke og tilstrekkelig informasjon, har studien også blitt kritisert for å mangle en klinisk nytteverdi. Da den først ble lansert, skrev den amerikansk-kanadiske gynekologen, Dr. Jen Gunter, at hun ikke forstod hvordan det faktum at en liten gruppe italienske leger vurderer hvor attraktive kvinner med endometriose er, på noen som helst måte bidrar til medisinsk vitenskap.

– Hvis kvinner med alvorlig endometriose virkelig har lavere BMI, kan det være en rekke årsaker til dette, hvorav noen faktisk kan være viktige, men det kommer ikke frem i denne studien. Faktisk bidrar ikke denne studien av 31 kvinner til medisinsk litteratur i det hele tatt, og the journal Fertility and Sterility burde skamme seg over at de publiserte dette, skrev hun i 2012.

Previous
Previous

Kongresskvinner snakker ut om egne aborter for å endre den politiske samtalen i USA

Next
Next

FHI vil se på om koronavaksinen påvirker mensen