Håp om offentlig behandling for alle med lipødem

 

Illustrasjon: Karen-Johanne Lien Arnesen

 

Kvinner med lipødem har fått beskjed om at de må betale rundt 300.000 for operasjoner. Nå gir et prøveprosjekt i Bergen håp om offentlig behandling for alle med sykdommen.  

 

Et utprøvende behandlingstilbud for pasienter med lipødem har blitt etablert ved Haraldplass Diakonale Sykehus i Bergen.

– Disse pasientene har manglet et tilbud i offentlig regi. Det er vi glade for å kunne tilby nå, sier assisterende fagdirektør Panchakulasingam Kandiah i Helse Vest, i en sak publisert på haraldsplass.no.

 

Lipødem har for mange vært en ukjent kvinnesykdom i lang tid. Den er kronisk, og kjennetegnes ifølge Norsk lymfødem- og lipødemforbund av en uvanlig og smertefull opphopning av fettceller. Sykdommen rammer nesten utelukkende kvinner, og selv om pasientforbundet ikke har klare tall på hvor mange som har lipødem, anslår de at mellom 20.000 til 40.000 rammes i Norge. Symptomer på lipødem vil ofte utvikles i puberteten, eller ved andre hormonelle forandringer som svangerskap og overgangsalder, men forbundet skriver også på sin nettside at lipødem kan utløses av store påkjenninger. Vektøkning er en betydelig trigger for lipødemplager.

 

Fra 300.000 kroner til kun egenandel for operasjon?

Den kliniske studien som Haraldplass Diakonale Sykehus skal stå for fremover, vil inkludere forskjellige behandlingsmetoder. På sin nettside nevnes for eksempel fysioterapi, kostholdsveiledning og kirurgi. Det har aldri blitt utført en så omfattende studie på lipødempasienter tidligere, verken i Norge eller internasjonalt. Nettopp derfor eksisterer det lite dokumentasjon på hva som er den beste behandlingen for denne pasientgruppen. Studien skal etter planen også utvides til alle de fire helseregionene, under ledelse av Haraldplass Diakonale Sykehus.

– Vi ser fram til å tilby et helhetlig tilbud til disse pasientene. Kvinner med lipødem trenger et sammensatt tilbud med oppfølging av ulike grupper av helsepersonell. Mange vil ha nytte av konservativ behandling som fysioterapi og pulsator, og en del pasienter vil i tillegg ha nytte av kirurgi, sier fagdirektør Petter Thornam ved Haraldplass Diakonale Sykehus.

Tidligere i år publiserte NRK en sak om at pasienter med lipødem måtte forvente å punge ut med rundt 300.000 for operasjon. Dette fordi kosmetisk kirurgi og kosmetisk behandling ble pålagt en momsavgift på 25 prosent fra nyttår av. Kirurgisk lipødembehandling havner under kategorien «kosmetisk kirurgi», og har dermed blitt dyrere for pasientene å gjennomføre.

– Det er helt på trynet. Det siste jeg tenker på er at jeg skal se bra ut i badedrakt. En operasjon vil endre livskvaliteten min, sa Kine Merete Rundgren som selv har lipødem til NRK i januar.

 
 

I saken publisert av NRK står det at én lipødem-operasjon koster rundt 60.000 kroner. Likevel har de fleste pasienter behov for minimum fire inngrep. Dermed havner summen på ca. 240.000 kroner hos en privatklinikk. Med unntak av privatklinikkene har det til nå kun vært Universitetssykehuset i Tromsø som har operert lipødem-pasienter. De har også bare tatt inn pasienter som bor i helseregionens opptaksområde.

 

Med den nye momsavgiften blir totalen raskt 300.000. Nå håper Norsk lymfødem- og lipødemforbund at studien hos Haraldplass Diakonale Sykehus kan bidra til å sikre offentlig behandling for pasienter med lipødem.

– Vi ønsker et offentlig behandlingstilbud for alle med lipødem, på lik linje med alle som får hjelp i det offentlige, sa Elin Madsen, som er leder i Norsk lymfødem- og lipødemforbund, til VG den 20. oktober.

Previous
Previous

Hormonsyklusen enkelt forklart

Next
Next

En guide som hjelper deg navigere abort-debatten?