Hormonfri prevensjon for kvinner – gladsak eller nok en ansvarsbyrde?

 
Illustrasjon: Ane Løvereide

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

Tidligere i september kunne NRK melde om at forskere har klart å fremstille et hormonfritt prevensjonsmiddel for kvinner. I etterkant har dette fremskrittet fått kritikk i sosiale medier. Mange mener at dette bidrar til å legge ansvarsbyrden for prevensjon på kvinner, fremfor menn.

 

Å oppleve uønskede og ubehagelige bivirkninger fra prevensjonsmidler med hormoner, er ikke uvanlig for kvinner. Derfor er det heller ikke alltid like enkelt for alle å finne et prevensjonsmiddel de trives med. Noen av de vanligste bivirkningene kvinner kan oppleve grunnet hormonelle prevensjonsmidler er for eksempel kvalme, humørsvingninger eller vektoppgang. For noen kan også p-piller føre til blodpropp.

 

Nå mener forskere i USA at de kan ha funnet en løsning, ved å ha fremstilt et hormonfritt prevensjonsmiddel til kvinner. På NRK står det at den nye studien er inspirert av kvinner som ikke kan få barn. I visse tilfeller kan en kvinne faktisk utvikle antistoffer mot partnerens sædceller, noe som fører til infertilitet. Slike antistoffer er utgangspunktet for den nye prevensjonen uten hormoner. Stoffene kalles monoklonale antistoffer, og er kjent for å bekjempe invaderende bakterier, skriver NRK.

 

Forskere skal ha laget en egen versjon av dette stoffet, som er ti ganger sterkere, og til slut ha skapt den effekten de ønsket. Målet for prevensjonsmiddelet er å stanse sædcellene før de rekker å svømme frem til egget og befrukte det. Antistoffene skal settes inn i kjeden, og virke litt som en slags p-ring. Dyreforsøk har en prevensjonssikkerhet på 99,9 prosent.

 
Illustrasjon: Ane Løvereide

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

Prevensjonsmiddelet møter blandede reaksjoner

I saken fra NRK forteller Siri Kløkstad, gynekolog hos Sex og samfunn, at hun synes forskningen er interessant.

– Men måten du bruker prevensjonsmiddelet på, har mye å si for hvor effektivt det er. Dersom denne ringen skal tas inn og ut i forbindelse med samleie, øker dette risikoen for brukerfeil som vil redusere effekten, sier hun til NRK.

 

Kløkstad lurer også på om de kunstige antistoffene på sikt kan medføre problemer, dersom prevensjonsmiddelet skal sitte i skjeden over lengre tid. Likevel er hun positiv til at det nå utvikles nye prevensjonsmidler.

– Vi er glade for at det utvikles nye typer prevensjonsmidler slik at alle kvinner, og kanskje etter hvert menn, kan finne noe som passer for dem. Det blir spennende å følge med på utviklingen av dette nye preparatet, sier hun til NRK.

 

Da NRK delte saken i sosiale medier, var likevel ikke alle like fornøyde. På Facebook har flere kvinner i kommentarfeltet etterlyst flere prevensjonstilbud for menn, og mange har sett seg lei på å bære det de anser som hovedansvaret for prevensjon.

– Kanskje menn kan ta over litt av ansvaret i fremtiden, i stedet for å alltid legge det på kvinner, skriver en.

 

En annen stiller spørsmål ved om det hadde vært bedre om den som faktisk bidrar til flest graviditeter tok ansvaret for prevensjon.

– Om en mann har seg med 100 damer ila et år kan han forårsake 100 graviditeter. Om en dame har seg med 100 på et år kan hun bare gjennomføre en graviditet, skriver vedkommende.

 
 

Mener menn ikke er vant til å ha ansvaret for prevensjon

Dette er ikke første gangen prevensjonsmidler for kvinner har møtt kritikk. I en artikkel fra Bustle står det at da de i 2018 utførte en spørreundersøkelse blant 226 kvinner i aldersgruppen 1-34, med ulik legning, mente 57 prosent at de var aktivt involvert i å sørge for sikker prevensjon. Bare 39 prosent meldte om at de delte ansvaret med en partner.

– At kvinner bærer ansvaret for seksuell helse er en gåte, sa Xanet Pailet, en sex- og intimitetstrener, til Bustle.

 

Hun tror en del av denne oppfatningen henger sammen med at vi fremdeles lever i et patriarkalsk samfunn, samt at det kun er kvinner som kan bli gravide.

– Jeg mistenker sterkt at hvis menn kunne oppleve abort og fødsel, ville samtalen vært annerledes. Samtidig kan man si at det er vårt primære ansvar å ta vare på vår egen kropp, så det er dermed fornuftig at kvinner er mer bekymret for prevensjonsproblemer enn menn, sier Pailet til Bustle.

 

Dr. Susan Edelman forteller i samme artikkel at da kvinner ønsket mer råderett over egen kropp og fertilitet, og fikk det gjennom p-piller og tilgang på trygg abort, kunne menn melde seg mer ut av hele prosessen.

– Da kvinner fikk pillen fikk de mer kontroll over fruktbarheten sin. De hadde tilgang til abort, og følte at de ikke lenger trengte å stole på menn. Reproduktive klinikker var også rettet mot kvinner. Menn fikk beskjeden om at de ikke var pålagt å være involvert. Selv om menn vet at de burde være ansvarlig for prevensjon, har de blitt vant til at kvinnen har ansvaret, sier Edelman til Bustle.

 
 

Mer likhet når det kommer til prevensjon mellom kjønnene i fremtiden?

I The Guardian har Moira Donegan skrevet et inngående innlegg, hvor hun mener det er på høy tid at menn og kvinner deler prevensjonsbyrden likere. I en artikkel publisert på euronews.com står det at menn kun har hatt tilgang til to prevensjonsmuligheter i over hundreår, kondomer eller vasektomi. Artikkelen viser til en undersøkelse utført av YouGov, hvor det kommer frem at 79 prosent av de 1600 spurte britene mente prevensjon bør være et delt ansvar.

 

Og kanskje blir ansvaret fordelt likere i fremtiden. Det forskes stadig på ny prevensjon for menn. En artikkel fra Healthline Media gir en oversikt over hvilke prevensjonsmidler som eksisterer i dag, samt hvilke vi kanskje kan forvente å se på markedet i løpet av de neste ti årene. P-piller for menn er en av prevensjonsmidlene det stadig forskes på. 

 

Når det kommer til hormonfrie prevensjonsmidler for kvinner, forventes det at man kan begynne å teste produktet fra den overnevnte studien på mennesker i 2023. Så får vi krysse fingrene for at det snart også kommer flere muligheter for menn på markedet også.

Previous
Previous

MS-forbundet fortviler: Medisiner avslått grunnet pris

Next
Next

Netflix for ME-interesserte?