MS-forbundet fortviler: Medisiner avslått grunnet pris

 
 

Rundt 12.000 nordmenn har MS. Over dobbelt så mange kvinner som menn har sykdommen. Denne uken ble det bestemt at tre medikamenter ikke skal innføres i Norge. Grunnen? De er for dyre.   

 

Denne uken ble det avholdt et møte i Beslutningsforum for nye metoder, hvor det ble bestemt at tre behandlinger for multippel sklerose (MS) ikke innføres i Norge. Beslutningsforum for nye metoder eies av de regionale helseforetakene våre. Her tas avgjørelser om hvilke metoder, legemidler og utstyr som skal innføres til bruk i spesialisthelsetjenesten.

 

MS-forbundet har selv omtalt saken, og generalsekretær i forbundet, Magne Wang Fredriksen, er fortvilet over avgjørelsen. Han frykter at det vil bli lenge til nye, effektive MS-behandlinger godkjennes i Norge, og mener systemet for innføring av nye metoder i Norge ikke fungerer godt nok.

– Sammenlignes nye, innovative legemidler med off-label preparatet rituksimab, vil vi aldri få nye og innovative legemidler på MS-feltet, sier han til MS-forbundet.

 

Fredriksen mener pasientene ble fratatt muligheten til å få tilgang til tre høyeffektive behandlingsalternativer på mandag.

– Det er leit. Og det går ut over pasientene.

 
I'm interested in women's health because I'm a woman. I'd be a darn fool not to be on my own side..jpg
 

Prisen avgjorde resultatet

Ifølge Dagens Medisin ble 17 legemidler vurdert mandag 27. september. Det var på dette møtet avgjørelsen om å si nei til innføringen av tre MS-behandlinger ble tatt. De tre behandlingene det er snakk om, er CD-20-hemmerne ofatumumab (Kesimpta) og okrelizumab (Ocrevus), som begge ble revurdert for å behandle relapserende remitterende multippel sklerose (RRMS), samt natalizumab (Tysabri), som ble revurdert for behandling av attakkbasert MS-sykdom (RRMS). 

– For de tre MS-behandlingene så ble det nei på samtlige. Det henger sammen med at det ikke er inngitt endret pristilbud, sier Leder i Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, til Dagens Medisin.

 

Sist Beslutningsforum behandlet saken om disse medisinene, var forutsetningen for å godkjenne medikamentene at de fikk en prisjustering. På MS-forbundets nettside kommer det frem at fagmiljøet tidligere har uttrykt stor skuffelse over at verken Kesimpta eller Tysabri sc. har blitt innført som behandlingsalternativ i Norge.

– Vi ønsket å få tilbake Tysabri som et av behandlingsalternativene. Det er behov for tilgang til flere medikamenter med forskjellig virkningsmekanismer og sikkerhetsprofil blant de høypotente sykdomsbegrensende MS-behandlingene. Dette gjelder i større grad etter at koronapandemien kom, sier Lars Bø, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for MS i saken publisert av MS-forbundet.

Previous
Previous

Aldri vært så mange nominerte til Jenteprisen

Next
Next

Hormonfri prevensjon for kvinner – gladsak eller nok en ansvarsbyrde?