FHI vil se på om koronavaksinen påvirker mensen

 
Illustrasjon: Karoline Sæther

Illustrasjon: Karoline Sæther

 

Flere kvinner har de siste månedene meldt om endret syklus og kluss med mensen etter å ha tatt koronavaksinen. Foreløpig vet man ikke om vaksinene påvirker kvinners syklus, men nå skal Folkehelseinstituttet gjøre grundigere undersøkelser.

 

I både aviser, nettaviser, på radio og i sosiale medier har kvinner de siste månedene fortalt om en endret menstruasjonssyklus etter koronavaksinen. Dette har ført til bekymringer for flere kvinner, spesielt for de som allerede sliter med plager forbundet med syklus og menstruasjon – som for eksempel pasienter med endometriose og adenomyose. På Endometrioseforeningens nettside ble det i midten av juli publisert en sak om tematikken, hvor to overleger ved avdeling for gynekologi på Oslo Universitetssykehus, Thomas Thaulow og Jenny Alvirovic, uttalte seg.

 

I juli fortalte begge overlegene at de opplevde en økning i spørsmål om endometriose og koronavaksinen, og at enkelte kvinner meldte om endret menstruasjon i forbindelse med vaksinering. På det tidspunktet sa legene at det foreløpig ikke fantes noen god dokumentasjon på sammenhengen.

– Vaksinering fører til en ønsket immunrespons. En slik immunrespons kan man se for seg at kan påvirke menstruasjonen kortvarig hos enkelte kvinner. Det samme gjelder ved en Covid-19 infeksjon. Foreløpig vet vi ikke alt om hvilke følger dette kan medføre. Vi har ikke grunnlag til å fraråde vaksine, sa legene til Endometrioseforeningen.

 

– Vaksinering fører til en ønsket immunrespons. En slik immunrespons kan man se for seg at kan påvirke menstruasjonen kortvarig hos enkelte kvinner. 

Illustrasjon: Karoline Sæther

 

FHI bekrefter at de ikke vet sikkert om mensen påvirkes av koronavaksinen

I en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI), bekrefter Lill Trogstad, prosjektleder og lege ved Folkehelseinstituttet, at de ikke vet om menstruasjonssyklusen påvirkes av koronavaksinering.

–Foreløpig vet vi ikke sikkert om menstruasjonsforstyrrelser eller underlivsblødninger etter overgangsalderen opptrer hyppigere etter vaksinering enn normalt. Dette er viktig å finne ut og vi jobber nå med å skaffe kunnskap om dette gjennom analyser av data som Folkehelseinstituttet har samlet inn i flere norske befolkningsundersøkelser, sier Trogstad i pressemeldingen. 

 

Også internasjonalt har det blitt konkludert med at det per nå ikke foreligger noen årsakssammenheng mellom vaksinering og menstruasjonsforandringer. Den europeiske legemiddelmyndigheten EMAs komité legemiddelovervåkning (PRAC) har diskutert meldingene om menstruasjonsbivirkninger, og selv om de ikke har funnet en sammenheng, mener de situasjonen bør overvåkes. Det skriver Dagens Medisin

 
Illustrasjon: Kjersti Berge Mesna

Illustrasjon: Kjersti Berge Mesna

 

Over 50.000 skal svare på spørsmål om koronavaksine og mensen

I pressemeldingen fra FHI forklarer Trogstad videre at de konkret jobber med å skaffe kunnskap om koronavaksinering og menstruasjonsforstyrrelser gjennom fire spesifikke undersøkelser. Befolkningsundersøkelsene de nå støtter seg på for å innhente mer informasjon er:

•                Den norske mor-, far- og barnundersøkelsen (MoBa)

•                Den norske influensaundersøkelsen ( NorFlu)

•                UngVoksen-kohorten

•                Seniorkohorten

 

I pressemeldingen står det at FHI blant annet stiller spørsmål om menstruasjonsforstyrrelser hos yngre kvinner, og at de stiller spørsmål om underlivsblødning etter overgangsalder hos eldre kvinner. Mer enn 50.000 kvinner i ulike aldersgrupper (12-80 år), både vaksinerte og ikke-vaksinerte, svarer på spørsmålene.  

– Selv om vi stiller mange spørsmål om ulike symptomer betyr det ikke at vi tror vaksinen kan forårsake alle disse. Det er generelt lite kunnskap om hvor vanlig eller uvanlig blødningsforstyrrelser hos kvinner i ulike aldre er. Derfor spør vi nå for å finne ut mer. Informasjonen som samles inn er avgjørende for å finne svar på spørsmålene som kvinner og helsemyndighetene nå stiller, og ikke minst for å avklare om det kan være en sammenheng med vaksinasjon, sier Lill Trogstad i pressemeldingen.

 
Illustrasjon: Karoline Sæther

Illustrasjon: Karoline Sæther

 

Publiserer resultatene fortløpende

For øyeblikket analyseres all informasjonen fra de ulike undersøkelsene, og FHI melder om at resultatene vil bli publisert fortløpende. Svarene vil kunne bidra til å skape mer klarhet i om blødningsforstyrrelser oppstår hyppigere hos vaksinerte enn hos ikke-vaksinerte, og de vil kunne gi en oversikt over hvor kraftige de eventuelle symptomene er, samt hvor lenge de varer.

– Det er ikke utenkelig at en immunrespons etter covid-19 vaksinering kan medføre forstyrrelser av menstruasjonssyklus, men det er for tidlig å konkludere, understreker Trogstad i pressemeldingen.  

 

Hvis du ønsker å lese mer om hvordan du kan melde inn mulige bivirkninger fra koronavaksinen, kan du gå inn på Legemiddelverkets side om det her. Du kan også melde inn bivirkninger som pasient på denne siden.

Previous
Previous

Har trukket tilbake studie om endometriose og utseende

Next
Next

Hva skjer når verden ikke tilrettelegges for kvinner?