Fikk du med deg den internasjonale dagen for trygg abort?

 
 

Tirsdag 28. september ble den internasjonale dagen for trygg abort markert. Flere organisasjoner gikk sammen om en panelsamtale i Oslo, som nå kan sees i sin helhet på Facebook.

 

Sex og Politikk arrangerte tirsdag 28. september en panelsamtale sammen med sine medlemsorganisasjoner, Amathea, Kvinnefronten og Sex og samfunn, for å markere den internasjonale dagen for trygg abort. Arrangementet foregikk på Uhørt i Oslo og var en del av ForUMs bærekraftsuke.

Hva kan skje med abortloven i Norge fremover?

Kvelden ble todelt, hvor to ulike panel fikk en sjanse til å diskutere viktige sider av abortdebatten. I det første panelet satt:

  • Even Røed, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

  • Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant Senterpartiet

  • Marian Abdi Hussein, stortingsrepresentant SV

  • Samtalen ledes av Andrea Skaarer Kreutz, direktør i Amathea

  • Kommentarer fra Berit Austveg, lege og styreleder i Sex og Politikk

 

Målet med første del av kvelden var å friske opp hva de ulike partiene har vedtatt når det kommer til abort i sine partiprogrammer, samt høre fra tre stortingspolitikere om hva vi kan forvente av abortpolitikken fremover. Utvidelse av dagens abortlov ble diskutert, og det samme ble abortnemdene. For er de gode nok i seg selv, og hva er eventuelt et godt alternativ til disse nemdene? Det ble også snakket om hvordan vi kan sikre retten til god veiledning for den gravide, og den gravides partner, etter en abort.

 
abort2.jpg

For snart et år siden ble abortloven i Polen ytterligere strammet inn. Fra før av hadde landet en av Europas strengeste abortlover.

Hva skjer egentlig i Polen, og hvordan kan Norge hjelpe?

 

Diskuterte abortloven i Polen og hva som kan gjøres

For snart et år siden ble abortloven i Polen ytterligere strammet inn. Fra før av hadde landet en av Europas strengeste abortlover. Der er det nå kun lov å ta abort ved voldtekt eller incest, eller dersom det er fare for den gravides liv. Siden innstrammingene har tusenvis av demonstranter i Polen tatt til gatene, og lignende demonstrasjoner har blitt arrangert i andre land for å vise solidaritet med de polske demonstrantene.

 

Del to av arrangementet på den internasjonale dagen for trygg abort foregikk på engelsk, og stemmer fra Polen, Brussel og Norge ble invitert til samtale. Diskusjonen dreide seg om hva som egentlig skjer i Polen, og hva Norge kan gjøre for å hjelpe. I panelet satt:

  • Marta Lempart, leder av Polish Women Strike

  • Patricia Kaatee, rådgiver Amnesty International Norge

  • Irene Donadio, senior lead strategy and partership IPPF European Network

  • Samtalen ledes av Cathrine Linn Kristiansen, medlem av arbeidsutvalget i Kvinnefronten og tidligere styremedlem i Sex og Politikk

 

Hele panelsamtalen kan sees på Facebooksiden til Sex og Politikk. Første del kan du se her, og andre del på engelsk kan du se her.

Previous
Previous

Hva skjer når verden ikke tilrettelegges for kvinner?

Next
Next

Globalt øker fødsler ved keisersnitt. I Norge er trenden annerledes