Texas nye abortlov satt på vent

 
 

En føderal dommer i Texas har midlertidig blokkert delstatens nye, strenge abortlov, som forbyr abort etter uke seks i svangerskapet.

 

Ifølge Reuters, BBC, CNN og flere andre kilder har den mye omtalte abortloven i Texas blitt midlertidig blokkert av en føderal dommer i delstaten. Onsdag 6. oktober vedtok dommer Robert Pitman en midlertidig blokkering, etter at administrasjonen til president Joe Biden tok rettslige skritt for å stanse loven, som per i dag er den strengeste abortloven i hele landet. Det amerikanske Justisdepartementet saksøkte Texas 9. september, og argumenterte for at abortinnstrammingene i Texas ikke var i tråd med grunnloven 1. oktober.

 

Trenger du en oppfriskning i hva som egentlig har skjedd i Texas de siste ukene? Les saken vår om abortloven her.

 

Blokkeringen forhindrer at Texas kan håndheve den strenge abortloven mens rettsaker om hvorvidt loven er grunnlovsstridig pågår. I disse dager raser abortdebatter over hele USA, og det er flere stater som har et mål om å stramme inn sine abortlover.  

– Denne domstolen vil ikke akseptere en dag til hvor kvinner fratas av en så viktig rettighet, skriver Pitman i avgjørelsen.

 
RobertPitman.jpg

– Denne domstolen vil ikke akseptere en dag til hvor kvinner fratas av en så viktig rettighet.

Robert Pitman

 

Et viktig steg i riktig retning

Texas har allerede varslet retten at de kommer til å anke dommen til den konservative «Fifth Circut Court of Appeals». Selv om saken på ingen måte er avgjort enda, mener presidenten at blokkeringen av loven er et steg i riktig retning.

– Kveldens avgjørelse er et viktig steg i riktig retning på vei mot å gjenopprette konstitusjonelle rettigheter for kvinner i delstaten Texas, sa pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki på onsdag.

 

Hun la til at kampen så vidt har begynt, både i Texas og i andre stater over hele landet der kvinners rettigheter for tiden er under angrep. Da Justisdepartementet la frem sine argumenter for hvorfor abortloven i delstaten er grunnlovsstridig, påpekte de blant annet at kvinner hindres i å utøve sin konstitusjonelle rett til å avslutte et svangerskap, noe amerikanere har hatt mulighet til å gjøre etter Roe mot Wade-kjennelsen fra 1973.

 

Ønsker å tilby abort opp til uke 18 så snart som mulig, men møter risiko

Planned Parenthood er lettet over avgjørelsen om å blokkere loven, og Whole Woman’s Health, som har flere klinikker hvor abort tilbys i Texas, forteller ifølge CNN og BBC at de planlegger å tilby aborttjenester frem til uke 18 «så snart som mulig».

 

Å tilby abort utover uke 6 i svangerskapet i Texas kan fortsatt utgjøre en juridisk risiko for klinikkene, da loven i delstaten stadfester at dersom en midlertidig blokkert lov senere reverseres av en høyere domstol, er klinikker likevel rettslig ansvarlige for aborter som ble utført under den midlertidige blokkeringen.

– Selv om denne kampen ikke er over, håper vi blokkeringen vil tillate abortleverandører i Texas å gjenoppta tjenestene så snart som mulig, sa Alexis McGill Johnson, president og administrerende direktør i Planned Parenthood Federation of America i en uttalelse etter høringen.

Previous
Previous

Gratulerer til Moving Mamas med Jenteprisen

Next
Next

ME og lært hjelpeløshet