Menn får lettere psykisk helsehjelp enn kvinner

 

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

En ny norsk studie viser at selv om kvinner ofte er sykere, er det enklere for menn å få hjelp i spesialisthelsetjenesten når det kommer til psykiske problemer.

 

Ole Gunnar Tveit, Torleif Ruud, Ketil Hansen-Bauer, Ole Rikard Haavet og Ajmal Hussain står bak en ny norsk studie, publisert på BMC Health services Research. De ønsket å finne ut av om det eksisterer tydelige ulikheter i hvem som får behandling i spesialisthelsetjenestens psykiske helsevern. Det de oppdaget, var at menn får hjelp for psykiske problemer i større grad enn kvinner, til tross for at kvinner som ber om hjelp og henvisning til spesialisthelsetjenesten hos fastlegen generelt sett er sykere enn menn.

– Det ser heldigvis ut som at det i stor grad er de som bør få hjelp, som får det. Men kjønn slår ut, sier Tveit, som er psykolog og doktorgradsstipendiat innen psykisk helsevern ved Akershus Universitetssykehus til VG.

 

VG skriver at resultatene fra undersøkelsen er basert på data hetet fra sykehus, fastleger og 18.000 pasienter, og foregikk i over ett år.

 

Større sjanse for at menn kommer inn til psykisk helsevern

Studien viser at flere kvinner enn menn oppsøkte fastlegen sin for å søke hjelp når det kom til psykiske problemer. Den viser også at det var litt flere kvinner enn menn, som fikk behandling i spesialisthelsetjenesten. Selv tallene ikke viser at flere menn enn kvinner får psykisk helsehjelp, dukket en ulikhet opp da forskerne kontrollerte faktorer som lidelsestrykk og antall konsultasjoner med fastleger.

– Det er større sjanse for menn enn kvinner til å få komme inn til psykisk helsevern, sier Tveit til VG.

 

Han forteller til nettavisa at forskerne ikke er i mål med å forstå grunnen til dette. 

– Men hvis jeg skal spekulere, så kan det ha noe å gjøre med at menn venter lenger med å be om hjelp. Så da kan det være – eller anses som – mer presserende, sier Tveit til VG, og legger til at dette kan bidra til at fastleger er mer vare når menn ber om hjelp.

 

Slik har studien kartlagt at kvinnene var sykere

I studien kommer det frem at kvinner i større grad enn menn hadde et høyt lidelsestrykk, altså at de var sykere enn mennene det ble forsket på. Dette har forskerne kommet frem til ved å innhente data som viser at mennene i mindre grad fikk en psykiatrisk diagnose av fastlegen, og at de avga litt lavere score på selvrapportering av problemer.

– Det viktigste er at de som trenger hjelp i størst grad, får den. Hvis kjønn forhindrer at det skjer, så høres det feil ut. Vi kan ikke fastslå at noen menn kommer i veien for noen kvinner, men slike skjevheter er pussige, sier Tveit til VG.  

Previous
Previous

En guide som hjelper deg navigere abort-debatten?

Next
Next

Spontanabort: Klarer du én, kan du visstnok klare flere