Er p-piller ut?

 

Illustrasjon: Ane Løvereide

 

En ny studie viser at p-piller blir et mindre og mindre populært prevensjonsvalg for unge kvinner. Flere ønsker heller å bruke p-stav eller spiral.

 

For kvinner finnes det flere typer prevensjonsmidler å velge mellom. I lang tid har p-piller vært det mest populære valget, men en ny studie viser at populariteten er dalende. Saken er omtalt av VG.

 

På kort tid har bruken av p-stav og spiral økt til 25 prosent for kvinner mellom 16 og 19 år. I 2015 var det kun seks prosent i samme aldersgruppe som brukte disse prevensjonsmidlene. Bruken av p-piller har også gått ned i samme periode.

 

I en sak publisert av VG tidligere i år, sa fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, at økningen i bruk av spiral og p-stav blant unge kvinner var positivt. Dette fordi disse prevensjonsmidlene gir mindre risiko for blodpropp enn p-piller.

 

Flere er opptatte av bivirkninger

Forskning.no skriver at pandemien har ført til mer oppmerksomhet rundt bivirkninger fra legemidler. I samme sak forteller Kari Furu, en av forskerne bak studiet om prevensjon, at det finnes flere fordeler med p-stav og spiral. Samtidig synes hun det er noe overraskende at bruken har hatt en så kraftig vekst.

– Jeg har fulgt dette feltet veldig lenge, så jeg ble ikke veldig overrasket, men det var litt overraskende at det har gått såpass mye opp, sier forskeren til forskning.no.

 

Hun forteller også at p-stav og spiral beskytter bedre mot graviditet enn p-piller. VG påpeker at det kan være en sammenheng mellom en økt bruk av p-stav og spiral etter 2014, fordi prevensjonen da ble gratis for flere, og fordi helsepersonell ble oppfordret til å anbefale alternativer til p-piller.

 

Ikke prevensjonsmidler helt uten risiko

Selv om risikoen for blodpropp reduseres betydelig dersom man bytter fra p-piller til p-stav eller spiral, har også de to sistnevnte prevensjonsmidlene bivirkninger og risikoer knyttet til seg. Uregelmessige blødninger kan forekomme på begge prevensjonsmiddeltypene, og smerter i underliv og rygg kan være en typisk bivirkning for de som bruker spiral. I en artikkel publisert på forskning.no i april, kommer det også frem at p-stav har ført til alvorlige nerveskader i armen for flere pasienter.

 

Les mer om de ulike prevensjonsmidlene vi har i Norge på Norsk Helseinformatikk her

Previous
Previous

Spontanabort: Klarer du én, kan du visstnok klare flere

Next
Next

Nervøse damer og menn som ser på dem